"Det blev ju sommartid i söndags"

Fick jag höra för ganska exakt en timme sedan. Trodde först det var ett skämt, men nu har jag googlat och det visar sig att så faktiskt är fallet. Fascineras nästan att det kunnat gå över huvudet på mig. Fast när jag tänker efter, det förklarar varför kvällarna från en dag till en annan plötsligt blivit ljusare, varför jag sov till halv tio i söndags och varför en köksklocka går en timme för långsamt. All make sense. Jag grubblar så mycket på det att jag är tvungen att uttrycka mig i skrift. Hm. 
vardagsliv | | Lämna ett avtryck |

"I dag ska vi tala om målsättningar"

Om du brukar drömma, så föreslår jag att du slutar med det. Och börjar agera istället. Min föreläsare drömmer om att bli rik. Han köpte en trisslott igår. Vann inga pengar. Målsättningar är enkla att sätta upp. Lika enkelt som att köpa en tågbiljett, men ingen kommer servera det åt en på ett silverfat. Tåget kommer heller inte komma till dig som du måste göra insatsen att faktiskt kliva på för att åka med. Att drömmar förblir drömmar beror på dålig strategi, brist på självförtroende, (inlärd) hjälplöshet och brist på motivation. En annan dröm min föreläsare berättade om: att bli professionell snowboardåkare. För att lyckas gjorde han upp en strategi som fullföljdes eftersom det fanns motivation. Plötsligt var det inte längre en dröm utan verklighet. 
 
En strategi för måluppsättningar har Smiths (1994)* utformat med acronymet SMARTS-goals. *Kolla en referens enligt APA-systemet med namn och årtal löpande texten!! 
 
Specifikt - vad exakt är det du vill uppnå?
Mätbart - VAD exakt vill du uppnå? Specifika mål är mätbara.
Action-orienterade - Vad krävs?
Realistiskt
Tidsbestämt - När? 
Självbestämt 
 
Det är intressant vad som händer med oss och motivationen om vi sätter upp diffusa riktlinjer som att "springa snabbare" eller om målet är konkret "springa snabbare - från springa 1 kilometer på 5 minuter minimera till 4. Också om målet är resultat- eller prestationsinriktat. Skillnaden på dessa är att resultatet jämför med andra i startfältet medan prestationen enbart handlar om att göra det för sin egen skull och utveckling (kombination finns också, givetvis). Många drömmer om att bli rika. Många blir inte det för att triss är en dålig strategi. Andra faktorer som är med i leken. Sen finns kanske inte motivationen till att lägga ned oändligt hårt arbete och tid på att bli förmögen. 
tp-livet | | Lämna ett avtryck |

"Träna först, tenta sen"

I lördags sprang jag runt en sjö. Dagen därpå åkte jag skidor på samma sjö, en gång mitt på soligaste tidpunkten och sen efter lunchtid men före middagstid. 
Förutom att idrotta galet har jag blivit klar med min hemtentamen, börjat läsa Idrottspsykologi 1 och ätit baconlindad halloumi. Tillägg, börjat se Prison Break från start igen eftersom det börjar dra ihop sig för säsong fem i april som är jättesnart och då vill man ha ett fräscht minne. 
vardagsliv | | Lämna ett avtryck |
From the top