"Du borde se concussion, du som intresserar dig för hjärnskakningar"

Förutom att jag fullständigt älskar skidor (och nästan all annan sport) är det känt att jag är lite av en språkpolis inklusive språkälskare. Dessutom har jag ett minst lika stort intresse för det fysiologiska som för det psykologiska. För knappt en månad sedan berättade jag spänningen med kriminologi. Intresse är kanske fel ordval för det har en positiv laddning men MTBI - Minimal Traumatic Brain Injury - i folkmun känt som hjärnskakning är ett ämne som är superduperviktigt för mig. Jag går igång lika mycket - om inte mer - på det, som när bilister inte använder blinkers i rondeller och när Sverige slarvar i försvaret vid viktiga fotbollsmatcher. 
 
▲ Sju av tio elitboxare är dementa 5 år efter avslutad karriär. 
▲ Under 5 år drabbas 22% ishockeyspelare av minst en hjärnskakning.
▲ Största individuella idrotten bland tjejer upp till 16 år att drabbas av hjärnskakning sker inom ridning.
▲ Hälften av de manliga fotbollsspelarna och 22% av kvinnor drabbas av minst en hjärnskakning under en 10-årsperiod.
▲ Inom amerikansk fotboll sker 250 000 hjärnskakningar per år.      
 
△ Medvetslöshet förekommer vanligen inte för att du ska ha drabbats av en hjärnskakning. 
△ När du väl har fått en hjärnskakning löper du därefter fyra till sex gånger högre risk att få en ny - kumulativ effekt.
 Second Impact Syndrome - diffus cerebral svullnad - uppstår vid för tidig återgång i idrottande efter MTBI. 50% av fallen dör. 
△ Det finns ett rehabiliteringsprogram i 6 steg som kallas för Hjärntrappa som inleds med Hjärnvila vilket innebär ingen fysisk eller psykisk anspänning första dygnet.
 
Så varför skapar ämnet hjärnskakningar ett sådant engagemang? 
 
Jo. 
 
För att jag har haft två stycken där den ena var mer självklar och hemsk i en sjukhussäng under en vecka och som givit bestående men. Den andra försökte man nästan sopa incidenten under mattan och blev utskickad på promenad under idrottstimmen när jag sa att det nog inte vore en jättebra idé att vara med på grund av huvudvärk. För att det finns skräckinjagande bristfällig kunskap bland befolkningen och nästan särskilt främst inom idrottsvärlden med tränare i spetsen. Där laget före jaget är viktigare än hälsan. Där man till varje pris ska fortsätta med den fysiska aktiviteten trots smäll mot huvudet som inte tas på allvar. Hur enkla de till synes ser ut att vara kan hjärnskakningar ge ödesdigra konsekvenser och just därför blir jag alldeles upprörd och rädd när jag hör om skallskador, hur man reser sig upp och blir matchens hjälte efter att spelat vidare. Fast det är inte macho att dö på grund av hjärnskakning och okunskap. Överväger nästan att specialisera mig inom det här. Concussion ska jag ta mig tiden och se också. 
vardagsliv | |
#1 - - Tiina:

Väl skrivet om ett ämne som det pratas alldeles för lite om.
Concussion - depression - suicide, vid det här laget ett välkänt fenomen hos bl a NHL-spelare som egentligen är bara en förbrukningsvara för klubbar som profiterar på dessa unga individer.

From the top