Poesi: Om ett avstånd

Efter att jag och min skrivarklass varit på klassresan i Prag skrev jag den här i mitt lilla studentrum någon aprilförmiddag.

»

Jag sitter i duschen och lutar huvudet mot väggen. Känner något blött bränna bakom tårkanalerna. De trasslar in sig tillsammans med vattnet från duschstycket. Det är tacksamt fastän jag är ensam för då känns inte smärtan och ledsamheten lika uppenbar.

Jag tänker på alla produktbeskrivningar i butikerna som återigen är läsbara - språken är nordiska, inte tjeckiska. Att jag går på asfalt och lite grus istället för kullerstenar med decimeterstora glipor som gjorde mig ytterst medveten om varje fotisättning. Att jag inte längre kan omvandla 150 koruna till 50 svenska kronor, utan summan är exakt som den är. 150. Att jag är tillbaka i livet jag till vardags lever och du vet inte ens om att jag var i Prag över fyra nätter.

Vi andas olika delar av samma stad - jag är landsbygden och du är staden. Det skiljer drygt två mil mellan oss, ändå känns det som att du är tusenmiljonersmiljarders mil längre bort än Prag.

poesi, typ | textfragment | | Lämna ett avtryck |

"Naturstig låter inte lika spännande som Björnstigen"

Likt en disneyfilm lyste solen upp en träkarm, en ingång, en början, till den efterlängtade Björnstigen i Norrlands bästa skogar.
Ottilia väl förberedd med långärmat, långbyxor där endast anklarna var synliga, Nike och liten praktisk ryggsäck. Jag och andra sidan tyckte att shorts, t-shirt och halvlångärmad lättantändlig luftig svart.. klädesplagg var bästa kläderna efter förutsättningarna. Glömde bara bort detaljen med att myggen har högsäsong och är alltid hungriga utanför staden. Men jag var inte så bitter för det ändå, just där och då. 
Ottilia tog hand om det fotografiska arbetet. Credcredcred till henne i massor. 
 
Bild 1: Insåg halvvägs på skakiga gånglinan att jag ju hade det svarta plagget ut och in när kameran skulle göra sitt jobb. Så jag gjorde det självklara - stannade upp och vände på den rätt väg innan jag kunde fortsätta äventyret. Därav något besvärad. 
Bild 2: Jag stannade upp och skrattade nervöst över dokumentation. 
Bild 3: Här ser det ut som att jag är ute på havet och, drar för allt jag är i värd, i ett försök att hålla skutan i rätt kurs, men jag balanserade mig bara över ännu ett hinder och försökte att inte få framåtvikt. 
Bild 4: Tempot uppe nu, snart i mål. Heja.
 
Kalaset tog slut fortare än vi kommer ihåg det från ifjol, men vi briljerade och var tillfredsställda. Nu är jag inte lika nöjd, för dagens skörd av myggbett verkar ha hamnat på huvudet istället för mina bara ben. Nästa gång får jag ha huvudbonad på mig.

Från ett berg till ett annat. Staden mellan två berg. Uppför vilket håll du än går. Ersatte Södra med Norra. Tog panoramabilder. Tänkte högt om livet och blickade ut över vår hemstad. 
vardagsliv | | Ett avtryck |

"Milda makter"

Jag har kontinueligt ätit nio eller tio magnifika nektariner sedan jag klev upp ur sängen vid 10-tiden till nu, i skrivande stund, har jag skivat upp två stycken i en skål. Hur bra eller orolig jag bör vara över att konsumerat så många är ett osäkert kort, men det är en risk jag får ta, än har inget hemskt brutit ut. Jag vet att körsbär ska man vara lite, lite återhållsamma med. 
 
Påbörjade det här inlägget vid 20-tiden utan någon kontenta, mer än att jag fascinerats över mitt egna nektarinintag. Mitt i allt satte jag datorn på laddning och avbröt skrivandet för att vara duschad och fräsch till avspark Island-England. Tog en till nektarin - så det landade ändå med säkerhet i tvåsiffrigt, tre kvar i korgen - efter halvtid och kröp ned under täcket som för att isolera nerverna.
 
Island. Är. I. Kvartsfinal. Det. Är. Historiskt. Igen.
 
Världen är Islands. Vulkanerna tuffar vidare i sitt segertåg. 
 
Nu är tv:n avstängd, tempus: presens. jag har samlat ihop mina känslor och kroppsdelar, jag har återgått till att knappa förvirrat på tangentbordet. Till vad det här nu är för post. Så vi går mot en avrundning med vetskapen om vad jag ätit allra mest i dag och att Island har gjort glad kaos i fotbolls(historien)världen.  
vardagsliv | | Lämna ett avtryck |
From the top